Vad är shapefiler?

Senast uppdaterat: Oct 10, 2017 04:18PM CEST
Shapefiler är filer som har information om en eller flera geografiska ytor. I Artportalen kan du använda shapefiler för import av en eller flera ytor för att skapa fyndplatser som det sedan går att rapportera fynd på. Det går även att ladda in en shapefil som innehåller en enskild yta för sökning av fynd som rapporterats på fyndplatser som ryms inom denna yta.

De shapefiler som används i Artportalen är zip:ade (komprimerade mappar) med ett antal filer som tillsammans har all information om filens yta, koordinatformat, ingående parametrar m.m. De filer som behöver vara med i den zip:ade filen är: "shp", "dbf", "prj", "shx" och "cpg". Se Skapa komprimerad shapefil.