Hur rapporterar jag fynd?

Senast uppdaterat: Oct 03, 2017 11:11AM CEST
Det finns två sätt att rapportera in fynd i Artportalen. Dels via ett webbformulär; dels genom import via en excelmall. Oavsett vilken metod du använder görs rapporteringen i två steg. Först sparas fynden på ditt konto på en sida där fynden lagras för granskning (Granskningsläge). I detta läge kan bara du kan se fynden, när du sedan väljer att publicera samtliga eller utvalda fynd blir de tillgängliga för andra användare.

I granskningsläget har du möjlighet att kontrollera dina registrerade fynd i en tabell, per datum eller visa fynden i en karta. Du kan markera ett eller flera fynd för ändring eller ta bort felaktiga fynd. I detta läge kan du även lägga till bilder till fynd. Här visas även eventuell information eller varningar om arten/fyndets status i en region eller om validerare har upplysningar eller krav på viss dokumentation för att kunna granska och validera fyndet.

Excelmallen finns ladda ner på sidan för Importera fynd. Att använda excelmallen är särskilt användbart om du har större mängder med fynddata eller om du är inte har tillgång till internet men ändå vill datalägga fynd i mallen för senare inrapportering.