Diffusering av fyndplats

Senast uppdaterat: Dec 05, 2018 10:03AM CET

Om rapportören ska dölja sitt fynd eller visa det publikt är ofta en balansgång och ofta väljer rapportören en medelväg genom att ange ett för stort område för att slippa dölja det. Nackdelen med att ange ett för stort område blir att fyndet inte kan användas som underlag i naturvårdsarbetet. Genom att införa möjligheten att diffusera fynd hoppas vi att fler fynd rapporteras med exakt positionsangivelse.

Att diffusera sin fyndplats innebär att man rapporterar fyndplatsen med rätt namn och exakt position men att den exakta positionen inte visas publikt. Istället ersätts den med en ruta som är 100x100 m, 500x500 m eller 1x1 km. Detta är användbart om man t.ex. inte vill röja den exakta platsen för en fälla, en kamera eller ett bo, men ändå låta övriga fynduppgifter vara publika. Den exakta positionen blir precis som de dolda fynden tillgängliga för personer med speciella behörigheter i naturvårdssyfte samt för rapportören själv. Koordinaterna som visas anger mittpunkten i kvadraten.

Skapar ny fyndplats

Visning