Om Artportalens checklista

Senast uppdaterat: Feb 26, 2019 02:53PM CET
Artportalens checklista är en mobilanpassad webbsida där du på ett enkelt sätt kan skapa en komplett checklista för att rapportera alla arter du observerar under ett fältbesök. Checklistan är samtidigt ett användbart verktyg för att rapportera direkt i fält med hjälp av mobilen.

Med hjälp av Artportalens checklista kan du:
  • Rapportera direkt i fält.
  • Checka av en färdig artlista och rapportera alla fynd på en och samma gång till Artportalen.
  • Ange att checklistan är komplett, dvs att du rapporterar alla arter du efter bästa förmåga kunna identifiera. Läs mer om vad en komplett checklista innebär.

Checklistan är byggd för att användas live med en smartphone. Du kan använda checklistan utan internetuppkoppling, men för att kunna skapa listan och skicka in rapporten till Artportalen måste du vara uppkopplad.

När du använder checklistan börjar du med att välja en artgrupp och en fyndplats. Checklistan använder GPS:en i mobilen och genererar en artlista som bygger på vilka fynd som rapporterats under de senaste 10 åren inom 30 km under den aktuella veckan. Du kan själv komplettera listan med fler arter, underarter, hybrider mm från den valda artgruppen. Det också går att lägga till fler rader med samma art och på så sätt rapportera både t.ex. sträckande, rastande och häckande i samma lista. När listan är skapad och du beger dig ut för att leta arter startar du ditt fältbesök i webbappen och rapporterar hela checklistan på samma gång när fältbesöket är slut.

Checklistan fungerar bäst för arter som är möjliga att artbestämma i fält och där artlistan blir rimligt lång. Artgrupper som därför är lämpligast är fåglar, dagfjärilar och trollsländor.

Du hittar Artportalens checklista under Rapportera > Mobil rapportering eller via direktlänken https://checklista.artportalen.se. I mobilens webbläsare kan du sedan välja att lägga en ikon till webbappen på hemskärmen för snabb åtkomst.